fredag 12. september 2008

BOLIVIA NÅ!

Åtte drept i opptøyer

BLODIGE KAMPER: Unge tilhengere av president Evo Morales patruljerer gatene i Santa Cruz for å holde opposisjonstilhengere borte fra nabolaget.
BLODIGE KAMPER: Unge tilhengere av president Evo Morales patruljerer gatene i Santa Cruz for å holde opposisjonstilhengere borte fra nabolaget. Foto: Dado Galdieri ( SCANPIX )



Fakta:

Maktkamp: Tilhengerne til president Evo Morales beskylder opposisjonens guvernører fra fire av landets ni delstater for å stå bak urolighetene i landet. De fire delstatene ønsker mer selvstyre og kontroll over egne ressurser. Venstreorienterte Morales har innført omfattende reformer i landet og vil omfordele jord til fattige bønder.

Svært spent i Bolivia.

Minst åtte mennesker ble drept i opptøyer i Bolivia torsdag. Aktivister fra opposisjoner skjøt og drepte sju bønder i den avsidesliggende Pando-regionen. Også en ansatt hos de opposisjonsledede delstatsmyndighetene ble drept, melder Reuters.

Ifølge politiet kom det til blodige kamper mellom tilhengere og motstandere av president Evo Morales. De ulike grupperingene var væpnet med stokker, macheter og skytevåpen.

Konflikten bunner i en maktkamp mellom presidenten og delstatsledere i de østlige og sentrale delene av landet, som har de rikeste naturressursene.

Utviser ambassadører
Tidligere har Morales sagt at han frykter Bolivia kan kastes ut i en borgerkrig, og ifølge talsmann for myndighetene blir det vurdert å innføre unntakstilstand i landet.

USA erklærte også torsdag Bolivias utsending for uønsket i landet, som en motreaksjon på at USAs ambassadør i Bolivia ble utvist av Morales dagen i forveien. Morales mener USA-ambassdøren står i ledtog med opposisjonen.

Chavez sympatiserer
Venezuelas president Hugo Chavez ga torsdag landets USA-ambassadør 72 timer på seg til å forlate landet, samtidig som han kaller tilbake sin utsending i Washington.

Chavez sier beslutningene gjøres i sympati med Morales, og sier han vil komme sin kollega til unnsetning om det blir gjennomført et kupp i Bolivia.

1 kommentar:

Godt folk sa...

Hei Miriam. Syns det er litt for smalt i midten på sida her. ALtså at det kanskje blir litt mye med tre spalter bortover....? Vet ikke, men synes iallefall vi burde ha bredere hovedspalte.